Laden...

Succes

→ Winkelwagen bijgewerkt

Info

→ Winkelwagen bijgewerkt

Succes

E-mail verzonden!

Fout

E-mail niet verzonden!

Fout

Artikel niet meer op voorraad!

Fout

Succes

Succes

Fout

The Estate.jpg

Engelse wijn

Engelse wijn heeft een lange geschiedenis, die terugvoert op de Romeinen. Op dit moment zit Engeland als opkomend wijnland midden in een stroomversnelling. De toekomst ziet er, mede als gevolg van klimaatverandering, voor wijnbouw in Engeland goed uit. Er wordt grootschalig geïnvesteerd in de aanplant van edele druivenrassen en het opleiden en aantrekken van getalenteerde wijnmakers. Recente hoofdprijzen in internationale wijnconcoursen sterken de hoge verwachtingen.

Geschiedenis

De Engelsen hebben een lange traditie als het gaat om het produceren van, handelen in en drinken van wijn. Hoewel we Engeland – net als Duitsland en Nederland – vooral als bierdrinkend land kennen, maken de Britten traditioneel al “wijn", niet alleen van elk fruit dat voorhanden is, maar ook van bijvoorbeeld paardenbloemen. “Echte" wijn van druiven wordt in Engeland ook al lange tijd gemaakt. Waarschijnlijk hadden de Belgen, die voor de Romeinen naar Engeland migreerden, al wijn meegenomen. Maar zeker in de Romeinse tijd werd er op grote schaal wijn gedronken en gemaakt in Engeland. Er zijn aanwijzingen dat al in de eerste eeuwen van onze jaartelling door de Romeinen op bescheiden schaal commercieel druiven werden verbouwd in Engeland. Na het vertrek van de Romeinen raakte het drinken van wijn steeds meer in zwang. Wij werd gemaakt in de alom aanwezige kloosters. Tot grootschalige teelt van druiven kwam het echter pas na de komst van de Normandiërs in de elfde eeuw. Ook werd steeds meer wijn geïmporteerd: Het huwelijk van Eleanor van Aquitanië in 1152 met Henry Plantagenet – de latere koning Henry II van Engeland – markeerde het begin van een lange en vruchtbare handelsrelatie tussen Engeland en de Bordeaux. Ook al stonden de stokken in deze periode voor het merendeel buiten Engeland: De Engelsen hadden grote belangen in de wijnhandel en lieten zich ook gelden in de manieren van wijn maken: zij stonden aan de wieg, niet alleen van de madeira en de sherry, maar ook van de lichte, rode claret uit de Bordeaux. Zelfs de méthode Champenoise zou door een Engelsman ontwikkeld zijn.

Pas in de jaren '50 en '60 van de twintigste eeuw onderging de wijnbouw in Engeland een renaissance en werd er nieuw wijnareaal aangeplant. Vooral de laatste twintig jaar heeft zich werkelijk een kleine revolutie voltrokken in termen van nieuwe aanplant en zijn er grote stappen gezet in kwaliteit.

Heden

Momenteel produceert Engeland een scala aan uitstekende witte, rosé en rode wijnen gemaakt. En zelfs ook dessertwijnen. Echter, het meest succesvol zijn de mousserende wijnen, de zogenaamde English Sparkling Wines. De kwaliteit van de wijnen is verbeterd door het binnenhalen van goede vaklieden, zowel wijnboeren als oenologen, door het verbeteren van technieken, door Europese wetgeving en het vrijwillig aangaan van hogere standaarden (de Engelse wijnwetgeving laat erg veel toe).


Britse versus Engelse wijn

Nog steeds moet je Engelse wijn niet met Britse wijn verwarren. Britse wijn hoeft alleen in Engeland te worden gebotteld en kan van elke most, druivensap of concentraat uit elk deel van de wereld komen. Om het predicaat 'Engelse wijn' te mogen dragen, moeten de druiven in Engeland zijn verbouwd. Er zijn wel regio's, maar Protected Designations of Origin (PDO of BOB) en Protected Geographical Indications (PGI of BGA) worden pas zeer recent door Europese richtlijnen toegepast en erkennen nog alleen Engeland en Wales als regio's met een beschermde oorsprongsbenaming. De PDO geeft wel enige kwalitatieve normen.

De kwaliteit van Engelse wijnen is de afgelopen jaren bovendien toegenomen door de aanplant van andere druivenrassen die in het veranderende klimaat goed gedijen. Waren in de jaren '70 en '80 de meest aangeplante druiven van oorsprong Duitse druivenrassen, momenteel worden vooral Chardonnay en Pinot Noir aangeplant.

In delen van Zuid Engeland, met name Kent en Sussex, is de bodem zeer vergelijkbaar aan die in de Champagne. Alleen is het weer in Engeland nog wat wisselvalliger; de invloed van de zee nog groter. Vooral de Chardonnay had in de jaren '80 veel moeite in het Engelse klimaat te rijpen. Maar de afgelopen 10 jaar is de gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen met een graad gestegen. Dat lijkt niet veel, maar maakt wel een groot verschil. De gemiddelde temperatuur is nu gelijk aan die in de Champagne in de jaren '80. Daardoor kunnen inmiddels in Engeland wijnen worden gemaakt, die in elegantie niet voor de Franse onderdoen.

Decanter : “English sparkling wine specifically has been highly praised for its quality, beating Champagne in some competitions, and collecting a total of 74 medals and trophies in the 2014 Decanter World Wine Awards."

hp9iy1b.png

De productie van Engelse sparkling wines zit zowel kwantitatief als kwalitatief stevig in de lift, en we kunnen uit Engeland de komende jaren nog veel moois verwachten!

Statistieken over wijnproductie en verbouw van druivenrassen in Engeland zijn te vinden op de website van de English Wine Producers.

35_winery.jpg